Мембранните дрехи: всичко, което трябва да знаеш

Категория:

spot_img

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаеш за мембранните дрехи и всичко за тяхната подръжка.

История на мембранните дрехи

Първите в света мембрани са разработени преди почти 60 години в развойния център на американската компания DuPont. Целта на разработката е била да се създаде изкуствена човешка кожа. Така се появява PTFE мембраната.

Руснаците също работят усилено в тази област и достигат до същата разработка. Първият човек, в чието облекло е вградена такава мембрана, е бил руският космонавт Юри Гагарин. В последствие PTFE мембрана е използвана в скафандрите на астронавтите от Аpollo.

Руската разработка не е комерсиализирана, докато американците извършват истинска революция в тази област. До 80-те години мембраните са засекретени и се използват главно от NASA, а след разсекретяването навлизат в масовите облекла.

Мембраните и памукът

Първоначално се експериментира с подлепване на мембраните към естествени влакна и смеси като памук и памук-полиестери. През 90-те години с развитието и създаването на изкуствени тъкани от ново поколение памукът е заменен напълно от тях.

Недостатъците на памука в сравнение с новите влакна е, че той има 5-10 пъти по-ниска устойчивост на претриване. Друг недостатък е, че при намокряне се поема много вода, дрехите стават тежки и изсъхват бавно. Същевременно, когато се намокри, памукът намалява 3-4 пъти дишаемостта, а поетата вода замръзва при студено време и пука мембраните.

В наши дни мембраните се използват освен в облеклата за спиране на вятъра и водата, и в много други области. Някой от тях са космонавтиката, самолетостроенето, компютрите, дори и в GSM телефоните – извеждат влагата навън и предпазват от овлажняване. Мембраните се използват и в медицината – от тях се изработват изкуствени клапи за сърце, кръвоносни съдове, коремни стени и други.

Как да поддържаме мембранните си дрехи за по-голяма дълготрайност?

Има основни стъпки и методи, които можем да следваме, за да поддържаме и запазим мембранните дрехи възможно най-дълго:

 • Да не  се забождат карфици, игли или значки върху мембранната дреха.       
 • Да не се пришива ръчно нищо върху дрехата. (Всеки шев се подлепва фабрично на принципа на  заваряването от производителя).
 • В случай на необходимост, да се глади при температура до 110°, през допълнителен памучен материал, а не директно.
 • Да не се суши на пряка слънчева светлина и в сушилня, на пряк огън, открити реотани и в близост  до директни източници на топлина. 
 • Да не се съхранява във влажна среда и да не се нагъва преди да е изсъхнал напълно.
 • Светлоотразителните надписи да не се гладят директно и с пара.
 • Подвижните детайли със светлоотразителни надписи на ръкавите да се свалят, а платките със светлоотразителни надписи на гърба и предната част на якето да се прибират преди пране.
 • Да се пере до 40º С. Да не се центрофугира при пране и да не се пере с избелващи препарати.
 • Циповете, копчетата и велкрата да са закопчани при пране.
 • Фолиото за значката да се сваля преди пране (не се пере).
 • Да не се  обличат недишащи материи върху костюма, защото това ще наруши  неговата нормална дишаемост

Обобщение

Разгледахме историята на мембранните дрехи, кой е първия човек, който ги е носил, как да запазим дрехите дълготрайно и други полезни съвети.

В статията ни за показателите на качество при мембранните дрехи ще разберете повече, как да избирате качествени мембранни облекла.

Още статии

Продължи да четеш